Meclis’te bu hafta: Emeklilik düzenlemesi Genel Kurul’a geliyor
ANKARA-Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun gündeminde emeklilere yönelik ek zamları içeren torba yasa tasarısı yer alacak.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLACAK
Plan ve Bütçe Kurulu’nun geçen hafta kabul ettiği teklifin yasalaşması halinde asgari emekli maaşı 10 bin liraya çıkarılacak, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına ise yüzde 5 oranında ilave artış yapılacak.
Düzenlemenin yasalaşmasının ardından artış farkları geriye dönük olarak maaşlara yansıtılacak.
MUHALEFETTEN İTİRAZLAR YOĞUN
Emeklilere verilen artışın yetersiz olduğunu düşünen muhalefetin ağır itirazları beklenen müzakerelerde, işverenlere verilen asgari fiyat desteğinin 500 liradan 700 liraya çıkarılması, asgari prim sayısının düşürülmesi gibi unsurlar yer alıyor. Sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için gerekli ödeme günleri 600 ila 450 gün arasında görüşülecek.
Parlamento ayrıca siyasi partilerin grup toplantılarına da ev sahipliği yapacak.
İSVEÇ VE CAN ATALAY BELİRSİZLİK
İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanması önerisi 25 gün önce Parlamentonun Dışişleri Komitesi’nden geçti. Meclis gündeminin en alt sıralarında yer alan önerinin, Genel Kurul’dan hızla geçmesi için hükümetin teklifiyle birlikte gündeme getirilmesi gerekiyor. AK Parti yetkilileri geçtiğimiz hafta Meclis gündeminin yoğun olduğunu belirterek, toplantıda bu konunun görüşülebileceğini açıklamıştı. Bu hafta siyasi iradenin tutumuna bağlı olarak bu konudaki gelişmeler siyasi gündemin konuları arasında yer alacak.
Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” kararı Yargıtay tarafından bozuldu, Yargıtay da Atalay’ın üyeliğinin düşürülmesi yönünde kesin kararını Meclis’e gönderdi. TBMM Başkanlığı’nın bu konudaki tutumu da yeni haftanın önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.
CHP 200’ÜN ÜZERİNDE ADAYINI AÇIKLAYACAK
Siyasetin yerel seçim gündemi de hafta boyunca devam edecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, hafta başında Kamer Genç için düzenlenen anma törenine katılmak üzere Dersim’de olacak. CHP’de Çarşamba veya Perşembe günü aday belirleme gündemiyle Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi toplantıları yapılacak.
Geçtiğimiz hafta Başbakanlık toplantısını gerçekleştiremeyen CHP’nin bu hafta 200’ün üzerinde adayını açıklaması bekleniyor. Son Başbakanlık toplantısında çekilen Antalya adayının yanı sıra Muğla gibi yeni büyükşehir belediye başkan adayları ile İstanbul, Ankara ve İzmir’in bazı ilçe belediye başkan adaylarının açıklanması planlanıyor.
İSTANBUL ADAYININ İYİ PARTİ’DEKİ ÇALIŞMALARI
İYİ Parti’de Meral Akşener, il ziyaretlerinde adayları açıklamaya devam edecek. Akşener’in önümüzdeki hafta en az iki şehir için daha aday açıklaması bekleniyor.
Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul adayının değerlendirmesinin önümüzdeki hafta tamamlanması planlanıyor.
REFAH İLE İŞBİRLİĞİ RAFTA MI OLDU?
Cumhur İttifakı’na aday belirleme süreci İstanbul’un 81 il ve ilçesinde tamamlandı. Özellikle büyükşehirlerde ilçe belediye başkan adaylarının tanıtımının çeşitli programlarla önümüzdeki hafta da devam etmesi bekleniyor.
İktidar cephesinde yanıtlanması gereken sorulardan biri de AK Parti ile Refah Partisi arasında seçimde uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağıdır. Refah Partisi yetkilileri yine müzakerelerin kesintiye uğradığını ancak üç büyük ilde işbirliği arayışına kapılarının açık olduğunu belirtti. Önümüzdeki hafta bu konuda bir gelişme yaşanırsa sürpriz olmayacak.
DEM PARTİSİNİN KARARI NE OLACAK?
Güçlü olduğu seçim çevrelerinde seçim öncesi sürecini sürdüren DEM Partisi’nin batı illerine yönelik tutumu da siyasi gündemde merak edilen bir diğer konu. DEM Partisi’nin İstanbul’daki tutumu, İstanbul’da aday gösterip göstermeyeceği gibi soruların yanıtlanması beklenirken, DEM Parti ile CHP’nin işbirliği yapabileceği yerlere ilişkin çalışmalar bu hafta da devam edecek.